DIY

Zajączkowa obrączka na serwetki

Zbliża się wiosna a wraz z nią Wielkanoc. Przygotowałam więc dla Was tutorial jak przygotować słodkie pierścienie na serwetki, które pięknie przyozdobią świąteczny stół.

Przygotuj: bawełnianą włóczkę (u mnie YarnArt JEANS PLUS w kolorze 49), szydełko nr 4, drewniane obręcze o średnicy ok. 68mm, białą włóczkę akrylową na pompon, nożyczki.
Zawiąż na supeł koniec sznurka na obręczy.
Opleć kółko zwykłymi półsłupkami. Jeśli masz z tym problem, napisz do mnie a chętnie Ci pomogę.

Zakończ pracę oczkiem ścisłym. Jeśli na kółku widać prześwity to znaczy, że zmieści się jeszcze kilka półsłupków;)
Zrób 8 oczek łańcuszka.
Zrób półsłupek w drugim oczku łańcuszka, półsłupek nawijany w trzecim oczku i słupki w pozostałych oczkach aż dojdziesz do początku łańcuczka. Zamknij oczkiem ścisłym w trzecim oczku na obręczy.
Zrób cztery oczka ścisłe i powtórz poprzedni obrazek. Zamknij oczkiem ścisłym i odetnij sznurek.
Teraz pora na ogonek:)
Weź białą włóczkę i napleć kilkanaście warstw na palce, pozostawiając między nimi niewielki odstęp.
Przełóż kawałek nitki między palcami i mocno zwiąż.
Ściągnij pompon z palców i przetnij włóczkę z jednej i drugiej strony.
Na początku pompon nie wygląda za dobrze, ale nie przejmuj się. Trzeba go tylko dokładnie przyciąć.
O proszę 🙂
Pozostaje przywiązać go do naszej króliczkowej obręczy i…
Króliczek gotowy.

Daj znać jak Ci poszło:)

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *